Nie je jeseň bez tekvice!

17. októbra 2017

V posledných rokoch viditeľne vzrástla popularita tekvice a väčší záujem o ňu. A to je veľmi dobré, pretože táto jesenná zelenina je nie len chutná, ale ja zdravá a v kuchyni sa z nej dajú vyčariť rôzne lahôdky! 

Tekvica a jej rodina
Tekvica bola známa a využívala sa už v dávnej minulosti. Vraj už starí Gréci ju používali ako prostriedok proti zápcham a Indiáni verili, že vznikla z tiel mŕtvych bohov a vyrábali z nej misy, nádoby a sochy. Medzi tekvicovitú zeleninu však nepatrí len táto vypuklá oranžová dobrota – radíme medzi ňu aj melóny, cukyny a lagenárie (indické uhorky). Oplatí sa s ňou bližšie spriateliť a zaviesť ju -do jedálneho lístka, pretože je zdrojom veľmi cenných živín. V jej dužine nájdete vitamíny A, B1, B2, B3, C, betakarotén, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, mangán, selén a zinok. Okrem toho je ľahko stráviteľná a nízkokalorická (100 g predstavuje cca 30 kcal), preto ju bez obáv môžu konzumovať aj ľudia, ktorí držia diétu. Tekvica znižuje hladinu zlého cholesterolu, môže pomôcť znížiť krvný tlak a v porovnaní napríklad s populárnou mrkvou nehromadí v sebe škodlivé látky, ktoré sú pozostatkom umelých hnojív a ťažkých kovov.

KULINÁRSKE VYUŽITIE RÔZNYCH DRUHOV TEKVICE:


tekvica obyčajná – nehodí sa do sladkých jedál, je vhodná na prípravu polievok, zaváranín alebo omáčok

tekvica hokaido – skvelá do polievok, šalátov, nátierok a tiež na pečenie

tekvica maslová – je veľmi univerzálna, hodí sa takmer do všetkého: polievok, zapekaných jedál, chleba, mafinov a iných dezertov a kokteilov

tekvica špagetová – jej nitky môžete použiť namiesto špagiet a podávať ju so zeleninou alebo omáčkou

tekvica lunga di napoli – konzumuje sa surová v šalátoch, varená v polievkach a možno ju aj piecť, je z nej skvelá tekvicová šťava, gnocchi či rizoto

tekvica muškátová – dokonalá do placiek, gnocchi a možno ju jesť aj surovú

BOHATSTVO NACHÁDZAJÚCE SA V SEMENÁCH
→ Využiť možno nielen dužinu, ale aj semená tekvice!
→ Sú dokonalým zdrojom vitamínu E, ktorý má pozitívny vplyv na pokožku a vďaka ktorému pôsobíme mlado a sviežo.
→ Nachádza sa v nich aj množstvo vitamínov A, C a B, zinku a selénu.
→ Po vysušení ich možno pridávať do šalátov, koláčov, polievok alebo rannej ovsenej kaše.
→ Semienka sú veľmi cenné predovšetkým pre mužov, pretože ich pravidelná konzumácia pomáha brániť vzniku zápalu prostaty.
→ Vďaka vysokému obsahu kukurbitacínov sa čerstvé tekvicové semienka používajú proti vnútorným parazitom (hlístam, mrliam) –semienka sa jedia nalačno ešte pred raňajkami. Táto metóda sa odporúča predovšetkým deťom, keďže na rozdiel od chemických látok nie je ich pôsobenie škodlivé a nemusíte sa obávať predávkovania!

Tekvicový krém so sezamom
porcia pre 4 osoby

• 500 g ošúpanej tekvice
• 250 g batátov
• 2 lyžice kokosového oleja
• cibuľa
• strúčik cesnaku
• mrkva
• 4 lyžice nakrájaného petržlenu
• lyžica karí
• 0,5 lyžičky kurkumy
• 1/2 lyžičky sladkej papriky
• štipka zázvoru • štipka čili
• 2 poháre zeleninového vývaru
• konzerva (400 ml) kokosového mliek
• 4 lyžičky sezamu

NA BAGETKU:
• balenie lístkového cesta
• vajce
• 3 lyžice sezamu

Tekvicu ošúpte, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky. Batáty a mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Na kokosovom oleji osmažte na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte tekvicu, batáty, mrkvu a všetko spolu osmažte. Na záver pridajte
koreniny a bylinky. Zeleninu zalejte vývarom a varte pod pokrievkou cca 20 minút, kým nezmäkne. Pridajte kokosové mlieko a všetko dôkladne rozmixujte. Bagetka: Lístkové cesto rozviňte a pokrájajte asi na 3-centimetrové plátky, potrite vyšľahaným vajcom a posypte sezamom. Chyťte za oba konce a otáčajte opačnými smermi. Vložte do rúry rozohriatej na 200 °C a pečte cca 15 – 20 minút. Polievku podávajte s petržlenovou vňaťou, sezamom a bagetou ponorenou v kréme.