Ľahké recepty, ktoré vás dostanú do formy

25. januára 2018

Novoročné predsavzatia sú mnohokrát spojené s redukciou našej telesnej váhy. Popri športovaní sa snažíme odľahčiť i náš jedálny lístok. No nie vždy padne naša snaha na úrodnú pôdu. Jedným z dôvodov môže byť i skutočnosť, že tieto recepty sú príliš komplikované či chuťovo nezaujímavé. Preto určite každý ocení chutné a jednoduché recepty, ktoré vás dostanú rýchlo do formy. Ľahšie si tak budete môcť splniť jedno zo svojich novoročných predsavzatí. Vyskúšajte napríklad avokádo plnené hubami, diétnu misku s quinoou, tofu na karí s brokolicou, bio hummus  z cícera a červenej repy alebo sladké zemiaky plnené cícerom.

Avokádo plnené hubami, papričkami a jarnou cibuľkou

SUROVINY

1 avokádo
200 g nakladaných šampiňónov
1 jarná cibuľka
1 čili paprička
koriander
čierne korenie

POSTUP

  1. V miske zmiešame nakladané šampiňóny, nasekanú jarnú cibuľku, 1 nakrájanú čili papričku, nasekaný koriander a všetko poriadne premiešame. Následne celú zeleninovú zmes okoreníme.
  2. Rozpolíme jedno avokádo, vyberieme kôstku a obe polovice plníme zeleninovou zmesou.

TIP: Plnené avokádo môžeme servírovať s jogurtom, do ktorého ho namáčame.

 

Šalát zo stopkového zeleru s hrozienkami a orechmi

SUROVINY

6 plátkov bezlepkového chleba
1 zväzok stopkového zeleru
1 balíček hrozienok
hrsť vlašských orechov
1 tatárska omáčka (malé balenie) – je možné vynechať, prípadne nahradiť jogurtom
1 kyslá smotana (väčšie balenie), soľ

POSTUP

  1. Zeler umyjeme a nakrájame na malé kúsky.
  2. Orechy nasekáme a pridáme k zeleru spolu s umytými hrozienkami. Vmiešame tatársku omáčku a kyslú smotanu, osolíme.
  3. Vyzdobíme plátkami bezlepkového chleba.

 

Sladké zemiaky plnené cícerom                                    

Základ
2 sladké zemiaky
Omáčka
2 lyžice tahini pasty
1 lyžica citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
2 lyžice vody, soľ

 

Náplň:
1 lyžica olivového oleja
½ cibule najemno
2 strúčiky cesnaku
½ červenej papriky
1 hrnček vareného cícera
1 lyžička  rímskej rasce, trošku mletého koriandra, 1 lyžička citrónovej šťavy, soľ a korenie

POSTUP

  1. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Zemiaky rozkrojíme na polovice, vydlabeme vnútro a dáme piecť asi na 40 minút.
  2. Zatiaľ čo sa zemiaky pečú, zmiešame tahini pastu s citrónovou šťavou a rozdrveným cesnakom, osolíme a pridáme vodu, pokiaľ nie je zmes hustá akurát.
  3. Na panvici si necháme rozohriať olivový olej, pridáme vnútro zo zemiakov, cibuľu a miešame, pokiaľ zmes nezmäkne, po dobu 5 minút. Pridáme rozdrvený cesnak a červenú papriku, premiešame a do vzniknutej zmesi prisypeme cícer a drvený koriander. Po 3 minútach dodáme citrónovú šťavu, dochutíme soľou a korením, opäť premiešame a dáme bokom.
  4. Upečené šupky zemiakov naplníme vzniknutou zmesou a navrch pridáme omáčku z tahini pasty.
    TIP: Môžeme posypať sezamom a pre zjemnenie chuti navrch pridať trochu kyslej smotany        

 

Diétna miska s qinoou, tofu na kari s brokolicou

SUROVINY

1 balenie tofu200 g brokolice
200 g karfiolu
hrsť hrozienok
hrsť mandľových lupienkov
1 hrnček quinoy
4 lyžičky karí
5 lyžíc olivového oleja

POSTUP

  1. Do misky nalejeme trochu olivového oleja, pridáme 4 lyžičky karí a zamiešame. Pridáme tofu nakrájané na kocky a opäť poriadne premiešame. Následne necháme obalené kocky chvíľu odležať.
  2. Jeden hrnček quinoy nasypeme do menšieho hrnca a zalejeme 2 hrnčekmi vody. Varíme 15 – 18 minút.
  3. Na panvici si rozpálime olivový olej a pridáme tofu na karí. Zhruba po 3-4 minútach pridáme nakrájaný karfiol a brokolicu a všetko spolu opekáme, pokiaľ sa tofu nezafarbí mierne dozlatova.
  4. Hotovú zeleninovú zmes s tofu zmiešame v miske s uvarenou quinoou, pridáme hrsť hrozienok a premiešame. Pre dochutenie môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou a mandľovými lupienkami.

                                                                   

 Bio hummus z cícera a červenej repy                                                  

SUROVINY
400 g vareného bio cícera
200 g červenej repy
1 citrón
3 strúčiky cesnaku
50 g sezamovej pasty tahini
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica rímskej rasce, trošku soli a čierneho korenia

 

POSTUP

  1. Dáme si predhriať rúru na 200 °C a medzitým umyjeme červenú repu. Potrieme ju olivovým olejom, osolíme, zabalíme do alobalu a dáme piecť zhruba na hodinu, pokiaľ nie je mäkká.
  2. Varený cícer opláchneme a dáme do mixéra, pridáme na menšie kúsky nakrájanú červenú repu spolu s rímskou rascou, citrónovou šťavou a kôrou z jedného citróna, cesnakom, olivovým olejom a sezamovou pastou tahini.
  3. Veľmi jemne okoreníme, osolíme a všetko spolu zmixujeme, kým nedostaneme hladkú zmes.