Prichádza čas dopriať si čerstvú jarnú zeleninu

2. marca 2018

Čerstvú zeleninu pre jarný reštart nájdete aj v našich obchodoch. Jarná cibuľka, pór, špenát či reďkovky, sú ideálnym zdrojom vitamínov a minerálov pre vyčerpaný organizmus po zime. V našich predajniach si môžete od marca vybrať z ponuky čerstvej jarnej zeleniny.

Medzi prvú jarnú zeleninu patria reďkovky, jarná cibuľka, listové šaláty, špenát, kaleráb a mladá cibuľa. Jedlo môžeme dochucovať zelenými potravinami, ako sú petržlen, pažítka či medvedí cesnak,“ odporučila Lenka Bačinská, nákupca zeleniny pre Tesco na Slovensku. 

Práve jarná zelenina obsahuje najviac vitamínov aj minerálov, ktoré naše telo potrebuje po dlhej zime. Navyše nič nechutí lepšie ako čerstvý chlieb s prvými reďkovkami či jarnou cibuľkou. A k tomu sladký hrášok, špenát či špargľa. „Jarná cibuľka napríklad obsahuje horčík, draslík, vitamín C, ale tiež vitamíny skupiny B. Jarná reďkovka zase obsahuje horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo, jód a tiež veľa vody a vlákninu,“ uviedla výživová odborníčka MUDr. Alžbeta Béderová.

Nezabúdajme, že zelenina a ovocie sú najlepšie a najcennejšie, pokiaľ ich konzumujeme vcelku a v surovom stave. „Napríklad vo forme šalátu, na ktorý ešte pridáme kvapku oleja, čím sa zo zeleniny uvoľnia vitamíny rozpustné v tukoch,“ dodala lekárka. Pravda však tiež je, že niektoré prospešné látky potrebujú tepelnú úpravu na to, aby sa zo zeleniny uvoľnili – príkladom je betakarotén.

A koľko zeleniny či ovocia by sme mali zjesť? „Ideálne je 10 dag zeleniny na 10 kg váhy človeka. Takže šesťdesiatkilový človek by jej mal zjesť 600 gramov. Ale úplne by stačilo, ak by sme denne zjedli pol kila zeleniny a ovocia,“ doplnila lekárka.

Čo obsahuje:

Reďkovka

Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Obsahuje horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo, jód a vitamíny C a B.

Pór

Pôsobí proti nafukovaniu. Obsahuje vitamín E, karotén, železo. Surový obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Pomáha tiež chrániť srdce a cievy pred artériosklerózou a predchádzať vysokému krvnému tlaku.

Špenát

Je bohatý nielen na železo, ale aj na betakarotén a vitamín E, na kálium, ktoré znižuje krvný tlak, a magnézium, ktoré zase pôsobí proti svalovým kŕčom. Jeho konzumáciou získate aj vitamíny C, B1 a B2, jód, vápnik a kyselinu šťaveľovú. Tá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál.

Jarná cibuľka

Obsahuje horčík, draslík, karotenoidy, vitamín C (43 mg/100 g), ale tiež vitamíny skupiny B (B1, B2, PP).

Mrkva

Okrem toho, že naozaj chráni a posilňuje zrak, znižuje aj cholesterol. Je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík.