Tipy na grilovanie

27. júla 2018

Najprv sa k Vám dostane charakteristická vôňa dymu: drevená, trošku dusivá, ale nesúca prísľub niečoho chutného. O niekoľko minút neskôr budete počuť ešte dosť nesmelé, ale postupne sa zintenzívňujúce praskanie. Spolu s ním sa k Vášmu nosu dostáva až takmer dokonalá vôňa grilovaného mäsa zmiešaného s dymom a neuveriteľnou sviežosťou, ktorou voňajú len jedlá pripravené na čerstvom vzduchu. A to znamená len jedno: grilovacia sezóna je v plnom prúde.

Tvrdenie, že grilovanie je pre Slovákov takmer národný šport, nie je prehnané. Stačí slnečné počasie a voľné popoludnie, aby sa v záhradách objavili grily a domy sa naplnili vôňou grilovaných
jedál. Radi grilujeme, pretože pri relaxačnej a bezstarostnej atmosfére si skvele odpočinieme a možnosť tráviť voľný čas v prítomnosti najbližších len vítame. Kľúčom k vydarenej grilovačke nie
je však len príjemná atmosféra, ale predovšetkým dobré jedlo. Ako ho pripraviť, aby vždy chutilo dokonale?

Čo grilovať?
Jedným z najčastejšie grilovaných produktov je mäso. Na roštoch sa ocitá vo forme klobás, burgerov, steakov alebo špízov. Grilovať môžete takmer každý druh mäsa, ale niektoré časti sa na to hodia viac než iné. Okrem bravčoviny často grilujeme aj hovädzinu – najčastejšie vo forme steakov alebo burgerov. Ak si na grilovačku vyberáte hovädzie mäso, venujte pozornosť jeho pôvodu. Veľkej popularite u nás sa teší mäso z írskeho dobytka.

Ako pripraviť chutné burgery a steaky, či krkovičku a rebierka?

BURGERY

Najlepšie je kúpiť hotové, už ochutené mäso. Môžete vyskúšať napríklad aj z našej ponuky na https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002020033442 .To je zárukou dokonale volených proporcií, vynikajúcej chuti a zároveň vysokej kvality! Mäso sa dá tiež pripraviť samostatne doma s pridaním nadrobno nakrájanej cibuľky, cesnaku a štipky obľúbeného korenia.

Príprava:

1. Z mletého mäsa vyformujte okrúhle ploché placky.
2. Grilujte ich cca 5 – 7 minút z každej strany v závislosti od stupňa upečenia, ktorý chcete získať.
3. Podávajte v žemli s obľúbenými prílohami.

STEAKY
Základom na prípravu dokonalého steaku nie sú len kulinárske schopnosti, ale aj kvalita mäsa. Čím hrubší kúsok mäsa a viac tuku, tým získate šťavnatejší steak. Tajomstvo ideálneho steaku spočíva tiež v jeho pečení pri dvoch teplotách: priamej (vysokej) a nepriamej (nízkej). Vyskúšajte aj chutné steaky z našej ponuky na https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002020113519

Príprava:

1. Nahrubo prerezaný kúsok mäsa potrite olivovým olejom a osoľte.
2. Ak pripravujte gril, snažte sa, aby žeravé uhlíky zaberali len polovicu priestoru pod roštom – na tejto časti pečte steak cca 2,5 minúty z každej strany.                                                                               3. Následne ho presuňte nad časť, pod ktorou sa nenachádzajú rozpálené uhlíky, a pečte ešte niekoľko minút, aby ste získali požadovaný stupeň upečenia. Vďaka tomu si pripravíte ideálny steak, ktorý bude chrumkavý navonok a dokonale šťavnatý vnútri. Základom na prípravu dokonalého steaku nie sú kulinárske schopnosti a kvalita mäsa. Čím hrubší kúsok mäsa a viac tuku, tým získate
šťavnatejší steak. Tajomstvo ideálneho steaku spočíva tiež v jeho pečení pri dvoch teplotách: priamej (vysokej) a nepriamej (nízkej).

KRKOVIČKA
Ak plánujete grilovať bravčové mäso, zvoľte si napríklad https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002121517870. Je to jeden z najšťavnatejších kúskov mäsa, lebo obsahuje vnútrosvalový tuk.

Príprava:

Opekajte ju cca 7 minút z každej strany, aby ste získali požadovaný stupeň upečenia.

REBIERKA
Milovníci americkej kuchyne určite s radosťou vkladajú na rošt práve tento kúsok mäsa https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002020033284