Kačacie prsia na pomarančoch

12. decembra 2018

Recept na kačacie prsia s pomarančmi je výnimočný a pritom nenáročný.

Čas prípravy: 60 min
Počet porcií: 4

Suroviny: 2 asi polkilové kačacie prsia, 4 veľké pomaranče, ½ cibule

Šťava z dvoch pomarančov, 50 g masla, 200 ml vody, 2 PL červeného vínneho octu, Klinčeky, Badián, 2 PL cukru, soľ, korenie

Postup:

  1. Na koži na prsiach spravíme opatrne niekoľko plytkých zárezov šikmo sprava doľava a naopak.
  2. Prsia položíme na suchú zohriatu panvicu kožou dolu a smažíme do chrumkava, približne 8 minút.
  3. Otočíme, osolíme a okoreníme a opekáme z druhej strany 10 – 15 minút. Preložíme, prikryjeme alobalom a necháme oddýchnuť v teplej rúre 10 minút.
  4. Cibuľu nakrájame najemno. 2 pomaranče odšťavíme a 2 ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a každý ošúpeme z priesvitnej blanky.
  5. Cukor a vodu zmiešame v hrnci a na strednej teplote varíme, kým sa cukor nerozpustí.
  6. Do horúceho sirupu vlejeme ocot, pomarančovú šťavu, klinčeky a badián a pridáme cibuľu a varíme za občasného miešania asi 15 minút, kým sa zmes nezredukuje asi na polovicu.
  7. Pridáme maslo a miešame kým sa nerozpustí.
  8. Kačacie prsia nakrájame, rozdelíme na tanier. Ozdobíme mesiačikmi pomaranča, polejeme omáčkou. Podávame s pečenými zemiakmi.