Varenie bez zvyškov: Losos, karfiolové pyré, žerucha

9. mája 2019

Priniesli sme ďalší spôsob, akým sa dá znižovať plytvanie potravinami, tentoraz v domácnosti a v kruhu kolegov. Pripravili sme pre vás sériu špecializovaných workshopov o varení bez zvyškov. Ak ste workshop nestihli, to vôbec nevadí. Postupne vám predstavíme všetky dobroty, ktoré sme spoločne navarili. Dajte si lososa s karfiolovým pyré a žeruchou spolu s nami!

Suroviny na 10 porcií:

1000 g Losos filetovaný

1600 ml Voda

160 g Soľ

80 g Cukor

500 g Karfiol (hlúbik využijeme do šalátu)

90 g Maslo

100 ml Voda

3 g Soľ

350 g Mladé kelové listy

Limetková šťava

Červené bobule na dekoráciu

100 g Očistený hlúbik z karfiolu

100 ml Olej

200 g Olivový olej

150 g Žerucha

2 g Soľ

 

Postup:

Očistený losos namočíme na 40 min. do 5°C vodného roztoku zo soli a cukru. Losos spracujeme sparením alebo ho opečieme na 170°C z každej strany. Karfiol nakrájame alebo nastrúhame najemno. Dáme do hrnca a podľa receptu pridáme vodu a maslo. Prikrytý karfiol pomaly zohrievame a dusíme do mäkka. Dávame pozor, aby sa nepripálil. Teplý karfiol rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú dochutíme a prepasírujeme. Olivový olej nahrejeme na 70°C, následne pridáme žeruchu, soľ a rozmixujeme. Mladé kelové listy natrháme, priamo na tanieri ochutíme limetkovou šťavou, olejom a posypeme červenými bobuľami.

Dobrú chuť!