Varenie bez zvyškov: Šalátová polievka so strateným vajíčkom a kyslou smotanou

18. júna 2019

Priniesli sme ďalší spôsob, akým sa dá znižovať plytvanie potravinami, tentoraz v domácnosti a v kruhu kolegov. Pripravili sme pre vás sériu špecializovaných workshopov o varení bez zvyškov. Ak ste workshop nestihli, to vôbec nevadí. Postupne vám predstavíme všetky dobroty, ktoré sme spoločne navarili. Dajte si šalátovú polievku so strateným vajíčkom a kyslou smotanou spolu s nami!

Suroviny na 10 porcií:

1000 ml Kurací vývar

300 g Kyslá smotana 16%

100 g Cibuľa

80 ml Olej

400 g Zemiaky

300 g Slanina prerastená gazdovská

10 ks Vajcia

200 g Listový šalát (hlávkový šalát, špenát  + zostatky)

2 g Bobkový list

2 g Nové korenie celé

Kôpor  čerstvý

30 ml Ocot

60 ml Javoroví sirup

Soľ

Korenie čierne z mlynčeka

 

Postup:

Nakrájanú cibuľu orestujeme do zlatistej farby, zalejeme pripraveným vývarom, pridáme nakrájane zemiaky, nové korenie a bobkový list (nové korenie a bobkový list dáme do sitka na koreniny). Na záver, keď sú zemiaky uvarené, pridáme vrchné listy šalátov, krátko zavaríme, vytiahneme sitko s korením a rozmixujeme najemno. Slaninu nakrájanú na rezance vysmažíme. Polievku dochutíme soľou, octom, javorovým sirupom a korením z mlynčeka. Pri servírovaní vkladáme do polievky stratené vajíčko. Dekorujeme slaninou, čerstvým kôprom a kyslou smotanou.

Poznámka: Na polievku používame vrchné alebo zvädnuté listy šalátu.

Dobrú chuť!