KAČICA NA POMARANČOCH S GNOCCHI, ŠALVIOU A MASLOM

16. decembra 2020

Doba prípravy: 1 hodina

Počet porcií: 4

  • 1 Tesco kačica chladená celá • 4 veľké pomaranče • 3 lyžice oleja • 1 lyžička soli • 1 lyžička čierneho korenia • 10 g celého zázvoru • 1 lyžica mletej škorice • 5 ks klinčekov • 1 lyžička mletých

klinčekov • 2 lyžice medu • 2 kusy celej škorice • 1 lyžica čerstvého rozmarínu • 1 lyžička sladkej mletej papriky • ½ poháru bieleho suchého vína

  1. Šťavu z dvoch pomarančov, mletú škoricu, mleté klinčeky, nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru z 2 pomarančov zmiešame s olejom, čerstvým rozmarínom, korením a sladkou paprikou. Vzniknutou

marinádou potrieme kačku zvonku aj zvnútra. Prikryjeme alobalom a odložíme

asi na dve hodiny do chladničky.

  1. Rúru predhrejeme na 200°C, vyberieme kačku z chladničky, odstránime fóliu, vložíme ju do tepluvzdornej nádoby a obložíme na štvrtky nakrájanými pomarančmi, celými klinčekmi a škoricou. Pečieme 30 minút.
  2. Medzitým zohrejeme zvyšok marinády, pridáme med, pol pohára bieleho suchého vína a všetko zmiešame. Keď kačka sčervenie, otvoríme rúru a štetcom potrieme kačku omáčkou (môžeme i poliať lyžičkou). Opakujeme trikrát.
  3. Podávame na tanieri s kúskami pečených pomarančov, omáčkou a gnocchi so šalviou.

GNOCCHI S MASLOM A ŠALVIOU

Doba prípravy: 1 hodina

Počet porcií: 4

  • 500 g uvarených zemiakov • 3 lyžice masla • 140 g hladkej múky
  • 2 žĺtky • 1 lyžička soli • štipka mletého muškátového orieška • hrsť šalvie • štipka korenia
  1. Zemiaky varíme, kým nezmäknú. Scedíme ich. Pridáme soľ, 1 lyžicu masla, muškátový oriešok a zo zmesi vypracujeme jednoliate hladké pyré. Po vychladnutí pridáme žĺtky a múku a rukou vypracujeme hladké cesto. Pracovnú dosku posypeme múkou a z cesta vytvoríme valčeky. Cesto sa

bude lepiť, preto je dobré mať v ruke trošku múky. Valčeky položíme na pracovnú dosku a režeme asi na dvojcentimetrové kúsky. Vidličkou urobíme v ceste jamky.

  1. Uvaríme po častiach vo veľkom množstve osolenej vody. Hneď ako vyplávajú na povrch, ich vyberieme dierovanou lyžicou.
  2. Podávame so šalviovým maslom, ktoré pripravíme tak, že čerstvú šalviu osmažíme približne 4 minúty na miernom plameni so zvyšným maslom, troškou olivového oleja, čerstvo pomletým

čiernym korením a morskou soľou.