Doba prípravy: 2 hodiny
Počet porcií: 4
- 1 kg Tesco finest jahňacieho pleca bez kosti • hrsť čerstvého tymianu
- 1 lyžica sušeného tymianu • ½ lyžičky soli • ½ lyžičky čierneho korenia
- 4 lyžice olivového oleja • 1 cesnak
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry • 1 pohár bieleho suchého vína • 100 g
masla • 250 ml smotany na varenye • 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 3 lyžice kyslej smotany • 2 poháre zeleninového vývar
ZEMIAKY HASSELBACK:
- 1 kg zemiakov (8 menších) • 3 lyžice
olivového oleja • 2 pretlačené strúčiky
cesnaku • 1 lyžička hrubozrnnej soli
- 1 lyžica masla • hrsť čerstvého
rozmarínu
- Rúru predhrejeme na 200°C. Zemiaky dôkladne umyjeme, osušíme
a ostrým nožom narežeme každé 2 mm po celej dĺžke. Polejeme ich olivovým
olejom, potrieme pretlačeným cesnakom a osolíme. Pečieme zhruba 30 minút prikryté alobalom. Keď budú hotové, potrieme ich maslom, znovu jemne osolíme a posypeme nadrobno
nasekaným rozmarínom.
- Pretlačený cesnak zmiešame so soľou, citrónovou kôrou a polovicou lyžičky čierneho korenia, pridáme olej, maslo, čerstvý aj sušený tymian.
Dôkladne premiešame a zmesou
potrieme mäso. Prilejeme zeleninový
vývar, víno a worcesterskú omáčku,
okolo mäsa položíme vetvičky čerstvého
tymianu a na polovicu prerezaný
cesnak. Nádobu prikryjeme alobalom.
Mäso pečieme 10 minút na 250°C,
neskôr teplotu znížime na 180°C a pečieme
2 hodiny.
- Počas posledných 30 minút alobal odložíme a mäso pečieme ďalej tak, aby sa trošku pripiekla koža.
- Mäso vyberieme z nádoby, scedíme, vložíme do hrnca, pridáme smotany a varíme na miernom plameni asi 7 minút.
- Narežeme ho na plátky, polejeme omáčkou, posypeme čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou a pridáme vetvičku tymianu. Podávame so zemiakmi