JAHŇACINA NA TYMIANE V MASLOVO-SMOTANOVEJ OMÁČKE SO ZEMIAKMI HASSELBACK

22. decembra 2020

Doba prípravy: 2 hodiny

Počet porcií: 4

  • 1 kg Tesco finest jahňacieho pleca bez kosti • hrsť čerstvého tymianu
  • 1 lyžica sušeného tymianu • ½ lyžičky soli • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 4 lyžice olivového oleja • 1 cesnak
  • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry • 1 pohár bieleho suchého vína • 100 g

masla • 250 ml smotany na varenye • 1 lyžica worcesterskej omáčky

  • 3 lyžice kyslej smotany • 2 poháre zeleninového vývar

ZEMIAKY HASSELBACK:

  • 1 kg zemiakov (8 menších) • 3 lyžice

olivového oleja • 2 pretlačené strúčiky

cesnaku • 1 lyžička hrubozrnnej soli

  • 1 lyžica masla • hrsť čerstvého

rozmarínu

  1. Rúru predhrejeme na 200°C. Zemiaky dôkladne umyjeme, osušíme

a ostrým nožom narežeme každé 2 mm po celej dĺžke. Polejeme ich olivovým

olejom, potrieme pretlačeným cesnakom a osolíme. Pečieme zhruba 30 minút prikryté alobalom. Keď budú hotové, potrieme ich maslom, znovu jemne osolíme a posypeme nadrobno

nasekaným rozmarínom.

  1. Pretlačený cesnak zmiešame so soľou, citrónovou kôrou a polovicou lyžičky čierneho korenia, pridáme olej, maslo, čerstvý aj sušený tymian.

Dôkladne premiešame a zmesou

potrieme mäso. Prilejeme zeleninový

vývar, víno a worcesterskú omáčku,

okolo mäsa položíme vetvičky čerstvého

tymianu a na polovicu prerezaný

cesnak. Nádobu prikryjeme alobalom.

Mäso pečieme 10 minút na 250°C,

neskôr teplotu znížime na 180°C a pečieme

2 hodiny.

  1. Počas posledných 30 minút alobal odložíme a mäso pečieme ďalej tak, aby sa trošku pripiekla koža.
  2. Mäso vyberieme z nádoby, scedíme, vložíme do hrnca, pridáme smotany a varíme na miernom plameni asi 7 minút.
  3. Narežeme ho na plátky, polejeme omáčkou, posypeme čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou a pridáme vetvičku tymianu. Podávame so zemiakmi