Doba prípravy: 135 min.
Počet porcií: 4
- 1 kg Tesco bravčová šunka sous-vide • 8 klinčekov • hrsť šalvie • 3 lyžice
medu • 2 lyžice olivového oleja • ½ lyžičky soli • lyžička čierneho
korenia • lyžica sladkej papriky • pohár šťavy z klementínok
- 5 ks klementínok • kôra z dvoch pomarančov • 1 strúčik cesnaku • 7-10 klinčekov
KARAMELIZOVANÝ RUŽIČKOVÝ KEL:
- 200 g ružičkového kelu • 2 lyžice nadrobno nasekaných a opražených
vlašských orechov • 50 g masla • lyžica oleja • lyžička údenej papriky
- javorový sirup • ½ lyžičky soli
- Do tepluvzdornej nádoby vložíme šunku, ochutíme soľou a čiernym
korením. Predtým než začneme mäso marinovať, tak do neho napicháme klinčeky. Lístky šalvie nasekáme nadrobno a do misky pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a trošku olivového oleja.
Vzniknutou zmesou potrieme celú šunku. Rúru rozohrejeme na 200°C, vložíme do nej mäso a pečieme zhruba 25 minút. Medzitým pripravíme omáčku a glazé.
- Do malého hrnca dáme šťavu z klementínok, med, sladkú papriku, pol lyžičky čierneho korenia a pretlačený strúčik cesnaku. Varíme na miernom plameni asi 15 minút za častého miešania.
- Po uplynutí 25 minút šunku vyberieme, bohato ju polejeme omáčkou a znovu vložíme do rúry na 15 minút. Teplotu nastavíme na 250°C.
- Počkáme, kým omáčka neskaramelizuje.
- Ružičkový kel nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej vode asi
7 minút, precedíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Do misky
dáme trochu olivového oleja, masla, javorového sirupu, papriky, soli, následne
premiešame a polievame zmesou. Vložíme do rúry rozohriatej na 180°C a pečieme, kým omáčka neskaramelizuje a nepokryje kel. Posypeme nasekanými a opraženými vlašskými orechmi.
- Na grilovaciu panvicu položíme na menšie kúsky nakrájané klementínky,
pridáme omáčku, ktorou sme polievali mäso, a grilujeme, kým nesčervenie.
Položíme ich na tanier vedľa šunky a karamelizovaného kelu.