LOSOSOVÉ FILÉ ZAPEČENÉ V MEDOVO-KORENINOVEJ OMÁČKE S BROKOLICOU

1. januára 2021

Doba prípravy: 35 min.

Počet porcií: 2

  • 500 g Tesco filé z lososa • lyžica medu • 10 guľôčok čierneho korenia

rozdrveného v mažiari • ½ lyžičky soli • ½ lyžičky sušeného oregana

  • ½ lyžičky sušeného rozmarínu • 2 lyžice sójovej omáčky • 3 lyžice

javorového sirupu • 1 lyžička čili vločiek

  • 1 veľký citrón • 2 strúčiky cesnaku

BROKOLICA: • 1 malá brokolica

  • lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice mandľových plátkov
  • 250 g gréckeho jogurtu • 1 strúčik

cesnaku • ½ lyžičky soli

 

  1. Filé umyjeme, osušíme a odrežeme kožu po celej dĺžke. Polejeme

polovicou citrónovej šťavy s troškou soli a čierneho korenia. Prikryjeme alobalom a odstavíme na 15 minút. Medzitým pripravíme omáčku, ktorou budeme polievať lososa.

  1. Do misky dáme med, javorový sirup, čili plátky, rozmarín, oregano, čierne

korenie, soľ, šťavu z polovice citróna, pretlačený cesnak a všetko dobre zmiešame.

Lososa preložíme do žiaruvzdornej nádoby vyloženej papierom na pečenie a zalejeme omáčkou, vrch ešte bohato posypeme čiernym korením.

  1. Rúru predhrejeme na 185°C, rybu pečieme asi 20 minút. Brokolicu nakrájame na ružičky, vložíme do vriacej vody a varíme približne 8 minút. Scedíme a zalejeme studenou vodou. Osušenú

položíme na tanier. Na panvici opražíme mandľové plátky. Do misky pridáme jogurt, ošúpaný a na male kocky nakrájaný strúčik cesnaku, 1 lyžicu olivového oleja, štipku soli a všetko dobre premiešame.

  1. Brokolicu polejeme omáčkou a posypeme mandľovými plátkami.