PRAŽMA NA POMARANČOCH A FENIKLE S PEČENÝM KARFIOLOM A MÄTOVOU OMÁČKOU

8. januára 2021

Doba prípravy: 45 min.

Počet porcií: 2

  • 1 Tesco pražma celá • 1 lyžica oleja • pol lyžičky soli • pol lyžičky čierneho

korenia • 2 veľké pomaranče • 2 citróny • 1 fenikel • čerstvý tymian

PEČENÝ KARFIOL S MÄTOVOU

OMÁČKOU: • 1 karfiol • hrsť mäty

  • 5 lyžíc gréckeho jogurtu • 1 lyžica olivového oleja • nastrúhaná kôra

z jedného citróna • 1 lyžička čierneho korenia • 1 lyžička soli • 1 lyžička sladkej papriky • 5 lieskových orieškov

  1. Karfiol rozdelíme na menšie kúsky. Vložíme do vriacej a osolenej vody

a varíme asi 3 minúty. Vyberieme, osušíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

  1. Polejeme troškou oleja, posypeme soľou, čiernym korením, sladkou paprikou

a pridáme nadrobno nasekané lieskové oriešky.

  1. Do mixéra vložíme jogurt, mätové lístky, olivový olej, soľ, čierne korenie, citrónovú kôru a rozmixujeme. Keď karfiol zhnedne, vyberieme ho na tanier a polejeme omáčkou.
  2. Rybu dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Vytlačíme na ňu šťavu z polovice citróna a odstavíme na 20 minút.
  3. Citróny, pomaranče a fenikel nakrájame na hrubé plátky.
  4. Rúru predhrejeme na 185 °C. Na kúsok papiera na pečenie ukladáme plátky citrusov a kúsky fenikla, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a čiernym korením a pridáme čerstvé vetvičky tymianu. Položíme na ne rybu, posypeme soľou a polejeme troškou olivového oleja.

Obsah zabalíme do papiera na pečenie, vďaka čomu bude ryba jemná a zároveň šťavnatá. Pečieme asi 20 minút.

  1. Podávame s pečeným karfiolom, ovocím, feniklom a mätovou omáčkou.