Doba prípravy: 135 min.
Počet porcií: 4
- 1 kg Tesco hovädzie zadné zo stehna • 8 plátkov nahrubo nakrájanej
slaniny • 2 lyžice polohrubej múky • pol lyžičky soli • 1 lyžička čierneho
korenia • 1 veľká cibuľa • 2 veľké mrkvy • 4 prelisované strúčiky
cesnaku • 3 poháre červeného vína • 2 poháre hovädzieho vývaru • 1 a ½
lyžice paradajkového pretlaku • 2 bobkové listy • hrsť čerstvého
tymianu • 500 g zemiakov • 1 lyžica sladkej papriky • 3 vetvičky rozmarínu
- olivový olej
- Na panvici osmažíme hrubé plátky slaniny a počkáme, kým nesčervenejú.
Preložíme ich na tanier. Hovädzie mäso ochutíme soľou a čiernym
korením, obalíme v múke a položíme na rozohriatu panvicu s olivovým
olejom. Z každej strany smažíme asi 5 minút a odstavíme.
- Mrkvu nakrájanú na kolieska a cibuľu na väčšie kocky vložíme do veľkého
liatinového hrnca s olivovým olejom, smažíme približne 5 minút, pridáme
cesnak, víno, vývar, paradajkový pretlak, bobkový list a čerstvý tymian.
Následne pridáme predtým pripravenú slaninu a hovädzinu. Po restovaní
nakrájame na veľké kocky. Všetko prikryjeme.
- Dusíme na miernom plameni asi 2 hodiny. Občas premiešame.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrťky, vložíme do misky s dvomi
lyžicami oleja, pridáme vetvičky rozmarínu, lyžičku čierneho korenia a lyžičku sladkej papriky. Vložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na 190°C
asi 25 minút.
- Podávame s mäsom, hustou omáčkou a zeleninou. Ozdobíme tymianom.