HOVÄDZÍ BOURGUIGNON S MRKVOU A PEČENÝMI ZEMIAKMI

19. januára 2021

Doba prípravy: 135 min.

Počet porcií: 4

  • 1 kg Tesco hovädzie zadné zo stehna • 8 plátkov nahrubo nakrájanej

slaniny • 2 lyžice polohrubej múky • pol lyžičky soli • 1 lyžička čierneho

korenia • 1 veľká cibuľa • 2 veľké mrkvy • 4 prelisované strúčiky

cesnaku • 3 poháre červeného vína • 2 poháre hovädzieho vývaru • 1 a ½

lyžice paradajkového pretlaku • 2 bobkové listy • hrsť čerstvého

tymianu • 500 g zemiakov • 1 lyžica sladkej papriky • 3 vetvičky rozmarínu

  • olivový olej
  1. Na panvici osmažíme hrubé plátky slaniny a počkáme, kým nesčervenejú.

Preložíme ich na tanier. Hovädzie mäso ochutíme soľou a čiernym

korením, obalíme v múke a položíme na rozohriatu panvicu s olivovým

olejom. Z každej strany smažíme asi 5 minút a odstavíme.

  1. Mrkvu nakrájanú na kolieska a cibuľu na väčšie kocky vložíme do veľkého

liatinového hrnca s olivovým olejom, smažíme približne 5 minút, pridáme

cesnak, víno, vývar, paradajkový pretlak, bobkový list a čerstvý tymian.

Následne pridáme predtým pripravenú slaninu a hovädzinu. Po restovaní

nakrájame na veľké kocky. Všetko prikryjeme.

  1. Dusíme na miernom plameni asi 2 hodiny. Občas premiešame.
  2. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrťky, vložíme do misky s dvomi

lyžicami oleja, pridáme vetvičky rozmarínu, lyžičku čierneho korenia a lyžičku sladkej papriky. Vložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na 190°C

asi 25 minút.

  1. Podávame s mäsom, hustou omáčkou a zeleninou. Ozdobíme tymianom.