BRAVČOVÁ SVIEČKOVICA S PARMEZÁNOM, ARTIČOKAMI A PAPRIKOU

22. januára 2021

Doba prípravy: 45 min.

Počet porcií: 2

  • 450 g Tesco bravčovej sviečkovice • 150 g parmezánu • 80 g strúhanky
  • ½ lyžičky soli • lyžička sladkej mletej papriky • 4 lyžice oleja • 3 lyžice

nadrobno nakrájaného rozmarínu • 1 vajce • lyžička čierneho korenia

 

ARTIČOKY S PAPRIKOU: • 2 artičoky • 1 červená paprika • 1 zelená paprika

  • lyžica balzamikového octu • 1 citrón • 1 malá biela cibuľa • lyžica oleja • ½

lyžičky soli • lyžička čierneho korenia • lyžička sušeného tymianu • 1 bobkový list • 4 lyžice olivového oleja • hrsť petržlenovej vňate

  1. Citrón prerežeme na polovicu. Do misky vytlačíme šťavu a zmiešame

so studenou vodou. Odrežeme tvrdé, vonkajšie časti artičok (zhruba 3 vrstvy). Odrežeme vrchol a stonku a pozdĺžne prerežeme na polovicu. Povrch potrieme štvrtkou citróna, aby nedošlo

k zafarbeniu. Následne vhodíme polovice artičok do vody s citrónom.

  1. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a necháme

podusiť asi 2 minúty. Pridáme na kocky nakrájanú papriku a smažíme na miernom plameni ďalších 5 minút. Artičoky scedíme, nakrájame na plátky hrubé 1,5 cm a položíme na panvicu. Pridáme pohár vody, soľ, čierne korenie, tymian a bobkový list. Prikryjeme a dusíme na miernom plameni približne 20 minút, kým artičoky nezmäknú. Občas prilejeme ¼ pohára vody a premiešame.

  1. Vyberieme na tanier, pridáme balzamikový ocot, lyžičku olivového oleja, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a zmiešame.
  2. Rúru predhrejeme na 200°C. Rozmarín zmiešame so syrom, strúhankou, niekoľkými lyžicami olivového oleja a sladkou paprikou. Obal by mal byť vlhký, ale stále sypký. Mäso obalíme vo vyšľahanom vajci a následne v bylinkovo-syrovom obale. Vyprážame na rozohriatom oleji asi

5 minút z každej strany, následne vložíme do žiaruvzdornej nádoby a zapekáme 10 minút pri teplote 190°C. Hotové mäso prerežeme na široké plátky a podávame s artičokami a paprikou.