MRKVOVÉ A ZAJAČIKOVÉ VEĽKONOČNÉ MAFINY

27. marca 2021

Čas prípravy: 50 min.

Počet porcií: 12 mafín

  • 180 g polohrubej múky • 180 g trstinového cukru • 3 čajové lyžičky kakaa • 1 čajová lyžička škorice • ½ čajovej lyžičky soli • 1 čajová lyžička prášku do pečiva • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny • 1 polievková lyžica citrónovej kôr 1 polievková lyžica pomarančovej kôry • 2 vajcia veľkosti L 125 ml repkového oleja 200 g mrkvy • 80 ml mlieka (3,2 %)

KAKAOVÝ KRÉM:

  • 125 g mascarpone • 200 g smotany na varenie (36 %) • 1 polievková lyžica práškového cukru • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy • 3 polievkové lyžice kakaa

JEDLÁ HLINA:

  • 100 g mletých mandlí • 100 g cukru
  • 85 g múky • 50 g kakaa • 70 g masla

VANILKOVÝ KRÉM:

  • 1 vychladená smotana na šľahanie (36%) • 120 g vychladeného mascarpone • 1,5 polievkovej lyžice práškového cukru • 1 vanilkový struk

NA OZDOBENIE:

  • 250 g oranžovej fondánovej zmesi
  • 3 vetvičky rozmarínu • 100 g ružovej fondánovej zmesi • 100 g bielej fondánovej zmesi
  1. Začneme so základom na mafiny. Vo veľkej miske zmiešame vajcia, mlieko, olej, citrónovú šťavu, pomarančovú a citrónovú kôru. V druhej miske zmiešame múku, trstinový cukor, škoricu, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vzniknutú zmes zapracujeme do hmoty z prvej misky.
  1. Cesto na mafiny si rozdelíme na dve časti. Jedna časť je pre zajačikové mafiny a z druhej časti pripravíme základ na mrkvové mafiny. Pridáme nastrúhanú mrkvu a kakao a poriadne premiešame.
  1. Pripravíme si formu na mafiny, vložíme do nej papierové košíčky a opatrne do nich nalejeme cesto, aby dosahovalo do ¾ výšky.
  2. Vložíme do rúry predhriatej na 185 °C a pečieme 20 – 25 minút. Potom ich vyberieme a necháme 15 minút vychladnúť.
  3. Prichystáme si zvlášť kakaový a vanilkový krém. Všetky ingrediencie si zmiešame a mixujeme, kým nezískame jemné krémy. Naplníme nimi cukrárske vrecká.
  4. Pripravíme si jedlú hlinu. Vo veľkej miske zmiešame všetky potrebné suroviny. Pekáč vyložíme papierom na pečenie, rozotrieme naň zmes a vložíme na 20 minút do rúry predhriatej na 160 °C.
  5. Keď mafiny vychladnú, mrkvové ozdobíme kakaovým krémom a posypeme upečenou jedlou hlinou. Z oranžového fondánu vytvarujeme mrkvy a zapichnime ich do mrkvových mafín, aby vytŕčali. Z vetvičiek rozmarínu vytvarujeme vňať a ozdobíme ňou vytvorené mrkvy.
  6. Druhú polovicu vychladnutých mafín ozdobíme vanilkovým krémom. Pridáme dvojfarebné uši, ktoré vytvarujeme z bieleho a ružového fondánu.