ÚDENÁ POLIEVKA S KRUTÓNMI

29. marca 2021

Čas prípravy: 2 hod. a 30 min.

Počet porcií: 4

  • 1/2 kg Tesco údeného bravčového karé • 400 g hrachu • 2 polievkové lyžice oleja • 1 veľká biela cibuľa • 1 plechovka lúpaných paradajok • 2 stredne veľké mrkvy • 4 ošúpané strúčiky cesnaku • 2,5 čajovej lyžičky soli • 1 čajová lyžička čierneho korenia • 1 bobkový list • 1 čajová lyžička majoránu • 1 čajová lyžička sušeného tymianu • 2 litre vody (na vývar)

NA OZDOBENIE:

  • 5 hrianok z ražného chleba • 1 celý stonkový zeler • čerstvý tymian
  1. Hrach opláchneme a scedíme, vložíme do stredne veľkého hrnca a zalejeme vodou. Varíme asi 15 minút. Dávame pozor, aby nevykypel. Odložíme nabok.
  2. Cibuľu, cesnak a zvyšnú zeleninu nakrájame na kocky. Na panvici rozpálime olej, pridáme nakrájané suroviny spoločne s tymiánom. Zmes restujeme 8 – 10 minút, kým zelenina nezmäkne. Občas premiešame.
  1. Mäkkú zeleninu vložíme do hrnca s vodou a hrachom. Údené karé nakrájame na hrubé kocky a vložíme do hrnca spolu s bobkovým listom. Ochutíme soľou a čiernym korením. Privedieme do varu a následne varíme na miernom plameni asi 1,5 hodiny za občasného miešania. Hrášok sa začne rozpadať a zahustí polievku. Na záver z nej vyberieme bobkový list a pridáme majorán.
  2. Všetko ozdobíme na kocky nakrájanými a na masle osmaženými hriankami. Posypeme čerstvým tymianom a zelerom.