BRAVČOVÁ SVIEČKOVICA SO ŠPENÁTOM, ZABALENÁ V PROSCIUTTO ŠUNKE A LÍSTKOVOM CESTE PODÁVANÁ S OMÁČKOU Z ČERVENÉHO VÍNA

7. apríla 2021

Čas prípravy: 1 hod. a 10 min.

Počet porcií: 3

  • 450 g Tesco bravčovej sviečkovice
  • 1 cibuľa • 2 hrste baby špenátu
  • ½ čajovej lyžičky soli • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
  • 3 polievkové lyžice vlašských orechov • 100 ml smotany na varenye • 1 balenie lístkového cesta • 5 plátkov prosciutta • 1 vajce • 3 polievkové lyžice vody • 2 polievkové lyžice oleja

OMÁČKA:

  • 125 ml červeného suchého vína • 250 ml smotany na varenie • hrsť petržlenovej vňate • ½ čajovej lyžičky soli • ½ čajovej lyžičky bieleho korenia • 3 polievkové lyžice masla • 2 ošúpané strúčiky cesnaku • 2 šalotky • 1 čajová lyžička sušeného estragónu • 1 citrón
  1. Cibuľu a špenát nakrájame. Na panvici rozohrejeme olej, vložíme cibuľu so špenátom a pridáme koreniny a vlašské orechy. Zalejeme smotanou a varíme 5 minút. Počkáme, kým smotana zovrie, a potom necháme takto pripravenú zmes vychladnúť.
  2. Lístkové cesto rozložíme na papier na pečenie, položíme naň plátky prosciutta a potrieme pripravenou zmesou. Na vrstvy dáme mäso, potrieme vyšľahaným vajcom s vodou a zakryjeme lístkovým cestom. Vrch cesta znova potrieme vyšľahaným vajcom s vodou.
  3. Rúru predhrejeme na 200 °C (nastavíme horný a spodný ohrev) a mäso pečieme 30 až 40 minút, kým cesto nie je zlatisté.
  4. Pripravíme si omáčku. Na malej panvici rozpustíme maslo. Pridáme nakrájaný cesnak a šalotky. Restujeme asi 3 minúty, pridáme estragón, soľ a biele korenie.
  5. Zvýšime teplotu, pridáme víno, smotanu a šťavu z citróna. Necháme zovrieť a miešame asi minútu.
  6. Odstránime z plameňa, pridáme čerstvú vňať a podávame ako prílohu k mäsu.
  7. Podávame s varenou zeleninou (napríklad s pórom a hráškom alebo mrkvou).